Co je CNC frézování a jak funguje: vše, co potřebujete vědět

Čas vydání: 2022-08-22 10:11:56  Hity: 98

NC frézování je jedním z nejpůsobivějších technologických pokroků tohoto století.


Zatímco většina lidí je obeznámenější s 3D tiskem jako způsobem produkce přesných fyzických tisků, CNC frézování existuje již dlouhou dobu a je stále široce používáno dnes.


Od širokého použití v elektronickém průmyslu až po široké použití výrobními společnostmi se tato technologie stále vyvíjí a rychle se vyvíjí, protože stále více a více společností objevuje její účinnost.


Takže, jak CNC obrábění expanduje do nových průmyslových odvětví, jako je výroba hudebních nástrojů, to' Není žádným překvapením, že samotná technologie se předpokládá, že se do 2025 stane průmyslovým odvětvím sto miliard dolarů.


Přesto, zatímco proces a použití CNC frézování jsou dobře známé těm v průmyslu, cizinci nemusí vědět mnoho o tom, jak se aplikuje, nebo dokonce jak funguje.

Co je CNC frézování?

69 8-8.jpg

Chcete-li pochopit proces CNC frézování, nechte' Rozdělit ji na dvě složky-CNC"a"Frézování"Frézování je jedním z CNC obráběcích procesů, při kterém se obrobek otáčí podél osy otáčení a řezným nástrojem se používá k odřezání kusů obrobku."To se provádí pro tvarování obrobku podle potřeby. Důležitým bodem je, že tato technologie se liší od jiných metod formování, jako je 3D tisk.


Je to proto, že frézování funguje odstraněním materiálu z obrobku, zatímco jiné alternativy pracují přidáním materiálu do obrobku.


Teď přicházíme k


CNC"což znamená Computer Numerical Control. CNC umožňuje použití počítačového softwaru pro řízení pohybu nástrojů a obrobků. Pomocí počítačového ovládání není třeba, aby lidé kontrolovali proces pohybu."CNC frézování je proces využívání strojů k provádění přesných pohybů a úkolů k digitálnímu návrhu objektů a jejich výrobě ve fyzické podobě ze surovin.


Kdo vynalezl CNC frézku?

Koncept frézování sahá až do 18.století. První CNC frézky byly však vyvinuty na počátku padesátých let.

Zásluhy za vynález CNC frézky patří Richard Kegg. Stroj vytvořil ve 1952 s pomocí MIT a nazval ho Cincinnati Milacron Hydrotel.


Jak funguje CNC frézování?


CNC frézování je v zásadě základní proces, při kterém odeberete počáteční obrobek a pomocí řezného nástroje nepřetržitě odstraňujete materiál z obrobku na různých místech. Pro dosažení těchto různých poloh je obrobek neustále otáčen.

Ve skutečnosti celý proces CNC frézování prochází několika kroky.


Jaké jsou různé fáze typického CNC frézování procesu?


1. Vytvořit CAD model

Nejprve musíte vytvořit plán CAD modelu pro tvar požadovaného dílu. CAD znamená Computer Aided Design. Jak již název napovídá, CAD software vám pomůže vytvořit

D nebo 3-D modely vašich nápadů.-Přečtěte si naše tipy a triky pro přípravu CAD modelů a výkresů pro CNC frézování.


2. Převod CAD na CNC


CNC frézy nepoznají přímo CAD modely. CAD modely však můžete velmi snadno převést do CNC programů. Tyto funkce již existují ve většině CAD softwaru.

3. Nastavení CNC frézky


Před spuštěním programu je důležité správně nastavit stroj a obrobek. Konkrétní kroky pro nastavení CNC stroje se mohou lišit podle výrobce a modelu.

4. Spustit program


Jakmile je stroj správně nastaven, může obsluha spustit program CNC stroje. Celý následný proces frézování probíhá automaticky. Po dokončení programu stroj vytvoří požadované díly.

Jaké jsou různé metody CNC frézování?

Vzhledem k široké aplikaci CNC obráběcího procesu už to není jeden proces, ve skutečnosti je to velké pole samo o sobě. Nyní existuje mnoho různých forem CNC frézovacích operací. Tyto různé metody CNC frézování zahrnují:

Čelní frézování:


Čelní frézování je zdaleka nejoblíbenějším frézovacím procesem. Při čelním frézování je cílem vytvořit rovinu rovnoběžnou s osou otáčení řezného nástroje.

Úhlové frézování:


Při úhlovém frézování se frézování provádí odstraněním materiálu z plochého povrchu, zatímco nástroj řezá obrobek v úhlu, který není pravým úhlem. Chcete-li tomu lépe porozumět, přemýšlejte o něm jako o řezačce roztočů, která odstraňuje materiál z obrobku.

Čelní frézování:


Při čelním frézování je frézovaný obrobek v pravém úhlu k ose otáčení nástroje. Tento proces frézování se často používá k obrábění povrchu tyčí a plechů.

Formové frézování:


Formové frézování je vhodné pro obrábění obrobků s cílem vytvořit nepravidelné plochy, jako jsou křivky. Při frézování tvarů je tvar nástroje stejný jako požadovaný tvar profilu.

Ostatní CNC frézování


Kromě těchto běžných CNC frézovacích procesů existuje několik dalších způsobů, jak vytvářet specializované díly. Tyto metody zahrnují:

Jen frézované:


Při řadovém frézování jsou na vřetene stroje namontovány dva nebo více řezných nástrojů. Každý nástroj pracuje individuálně na obrobku a zvyšuje produktivitu. Nože se mohou lišit tvarem a velikostí.

Křížové frézování:


Straddle frézka je speciální forma řadové frézky. Při obráběcím frézování jsou dva nebo více řezných nástrojů namontovány paralelně k sobě. Tyto nástroje pracují na povrchu a stranách obrobku současně.

Frézování ozubení:


Frézování ozubení je také známé jako řezání ozubených kol. Jedná se o formu frézování, která je ideální pro výrobu ozubených kol. Využívá zakřivený nástroj k odstranění materiálu z zamýšlené vzdálenosti zubů.

Frézování profilů:


Profilové frézování se používá k dokončení dokončovacího procesu tváření, včetně práce na svislých nebo šikmých plochách. Tento CNC frézovací proces se také používá k dokončení konvexních a konkávních ploch obrobku.


Předchozí: Jaké jsou různé typy frézová...

další: Jaké jsou různé typy CNC fréz...